Legenda o Sv. Uršuli in 11. tisoč devicah

 

 

sveta_ursula

 

 

Bilo je nekoč v Britaniji: Živel je pobožen kralj katerega ime se je v dolgi dobi pozabilo. Kralj je imel lepo in ubogljivo hčerko Uršulo, ki je svojo nedolžnost podarila nebeškemu kralju. V njo pa se je zaljubil  mogočen barbarski kralj, ki je izvedel za lepoto Uršule. Zaželel si je, da  Uršula postane nevesta njegovemu sinu. Če bi Uršulin oče odklonil ponudbo, bi to pomenilo vojno. Uršuli je božji glas svetoval, da privoli v poroko, če se ženin pouči o katoliški veri in postane kristjan, ona pa bi tri leta obvarovala svojo devištvo spremljalo pa naj bi jo deset imenitnih  devic. Enajstim se naj bi pridružilo 1000 devic. Njeno željo so uresničili in tako so na enajstih ladjah na vsaki ladji je bila voditeljica, med njimi tudi hčerka grofa, Pinose, ki je bila Uršuli najdražja. Tri leta so se vozile po morju in doživele marsikaj. Bližal je se konec triletnega  roka, ko bi se  Uršula morala poročiti in Bog je poslal veter in ladje je odneslo na Nizozemsko. Na Nizozemskem so si nakupile živeža in odplule po reki navzdol do Koelna. Tam ji je angel napovedal usodo.  Potovanje, do Rima, vrnitev v Koeln in mučeništvo.  Device so odplule po reki Ren do Basla v Švici in od tam  peš romale v sveto mesto Rim. Po molitvah na grobovih apostolov so se vrnile vesele v Basel. V Baslu so se vkrcale na ladje in odplule v Koeln. Mesto Koeln so  ravno takrat napadli Huni, divjali so po mestu, ropali in ubijali  brez milosti so pobili vse device, ki se jim niso hotele predati.V zadnji ladji, ki je pristala je bila Uršula, nič ni slutila o usodi devic, ki so jo spremljale. Hunski kralj je bil očaran od njene lepote in si jo je zaželel. Uršula pa je branila svojo nedolžnost in hun je ukazal, da  jo prestrele s puščicami.  Meščani Koelna so spoštljivo pokopali device. Tako je zapisana legenda o sveti Uršul. Na mestu kjer so bile pokopane  stoji sedaj mogočna bazilika Svete Uršule.


Resnični zgodovinski viri


Prvo omembo o devicah v Koelnu pa pripisujejo v poznorimskem zapisu tako imenovanemu Clementiusovemu zapisu iz 9 stoletja, ki govori o enajst tisočih devicah, ki nedvomno izhajajo iz enajstih imen. Najprej se omenjajo svete  device, v devetem stoletju, omenjena so: Marta in Saula. V litanijah iz l. 946 in 962 jih že imenujejo enajst: Marta, Saula, Brictola, Gregoria, Saturnina, Sabatia, Pinnosa, Ursola, Sentia, Palladia, Saturia. V desetem stoletju legenda že govori o Uršuli britanski kraljevski hčerki. Leta 1893  so našli v južni kapeli nagrobno ploščo iz 5/6 stoletja na kateri piše tu počiva devica Uršula . Živela je osem let in dva meseca  in štiri dni. Domneva se, da so to ime dali voditeljici devic.

Legendo in pobožnost o sveti Uršuli pa so prinesli v Guštanj romarji, ki so 15 stoletju romali v Kelmorajn današnji, (Koeln,) gospod Sušnik piše o romarju Vidu Fišerju, ki je bil vodja romarjev. Verjetno je kdo od bogatih kmetov romal izpod Uršlje gore v Kelmorajn in prinesel s seboj legendo o sv. Uršuli in devicah mučenkah. Koroški kmetje pa so posvetili cerkev na gori sv. Uršuli. Njena potovanja pa so bila primerna za vse legende, ki so nastale o njej na Koroškem. Poznamo ustne pripovedi, o odtisih Uršulinih kolen in odtis stopal v skali, o povodnem možu je prvi pisal učitelj v Mežici Medendorfer v Koroških pravljicah.


Molitev k sv. Uršuli, ki jo molijo v baziliki sv. Uršule v Koelnu

 

  1. Sv. Uršula ti krmariš ladjo na viharnem morju. Božja roka jo vodi, vodi varno tebe in device, do varnega zavetja. Sveta Uršula, devica čista , vzemi tudi nas v svojo ladjo, da postanemo pričevalci tvoji.
  2. Z Jezusom  posvečena, umrla mučeniške smrti si. Kot Božja priča postala eno z Bogom si. Sv. Uršula ti krmariš ladjo na viharnem morju. Božja roka jo vodi, vodi varno tebe in device do nebeškega  zavetja. Sv. Uršula, devica čista, vzemi tudi nas v svojo  ladjo, da postanemo pričevalci tvoji.
  3. Z Jezusom postali smo mi vsi Božje ljudstvo. Moč vere v življenju daj nam Sveta Uršula, ti ki  krmariš ladjo življenja na viharnem morju. Božja roka jo vodi, vodi varno tebe in device do varnega zavetja. Sv. Uršula, devica čista, vzemi tudi nas v svojo ladjo, da postanemo pričevalci tvoji.

 


Zapisal in iz Nemškega jezika priredil  ključar pri cerkvi sv . Uršule na Uršlji gori

Ivan Gačnik